Hoe merkerkend autoschadeherstel ook zorgt voor lagere kosten

    Merkerkend repareren: bij uitstek iets wat tot voor kort vooral belangrijk was voor specifieke topautomerken. Nu ook de techniek in ‘gewone’ auto’s zoals Volkswagen en Citroën steeds complexer wordt, begint merkerkend repareren ook hier steeds meer zijn weg te vinden. ‘Logisch’, zegt de een. ‘Duur’, zegt de ander. ‘Interessant, maar hoe’ zegt de derde. Omdat dit fenomeen sterk in ontwikkeling is vroegen wij Harry en Danny Bekkers van de Bekkers Autoschade Groep om hun lessen te delen in merkerkend repareren. Van oudsher zijn zij de schadehersteller voor topmerken zoals Bentley, Porsche en Maserati, maar daarnaast doen zij ook veel volume in reguliere merken. Welke voordelen van merkerkend repareren zien zij in het herstelproces, en hoe zorgen zij dat dit de herstelkosten in het ecosysteem verlaagt? Danny Bekkers: “Wij zien dat werken volgens de fabrieksspecificaties steeds relevanter wordt voor andere merken omdat auto’s complexer worden. ADAS en complexe technieken komen het eerste in de duurste top auto’s. Nu zie je dat diezelfde technieken ook in de modale auto’s beschikbaar komen. Voor ons zit er eigenlijk geen verschil in hoe we daar mee om gaan, ook de voordelen van merkerkend werken zien we bij beide terug.”

Merkerkend herstel heeft twee belangrijke voordelen

  1. First time right: efficiënt herstel en minder extra herstelkosten “Je zit direct bij de bron van alle technische informatie. Die zit namelijk in onze vakmensen, die exact weten wat ze moeten doen, wat verschilt per merk en wat niet, en waar ze extra informatie moeten halen als ze iets tegenkomen wat minder vaak voorkomt.” Een van de effecten hiervan is dat een reparatie efficiënter gaat dan wanneer de monteurs bij complexe schades direct een externe bron moeten raadplegen om de schade correct te repareren. “We zien ook dat de jongens veel vaker alles in één keer goed doen. Zo worden ook de herstelkosten uiteindelijk beperkt.” 2. Beheersing van kosten in het ecosysteem “Onze visie is dat je herstel ook met een langetermijnblik moet uitvoeren. Met de toenemende technische complexiteit van auto’s is het belangrijk dat we de kans op een onjuist uitgevoerde reparatie continu verkleinen, en daarmee ook de kans op een eventuele vervolgschade. Minieme technische afwijkingen kunnen grote gevolgen hebben.” Dit bespaart ook kosten voor een mogelijke betrokken tegenpartij en kosten voor bijvoorbeeld verhalen – nog even los van letsel. Belangrijk voor verzekeraars, maar ook voor de eindklant die uiteindelijk een hogere premie betaalt als de herstelkosten blijven stijgen. Merkerkend repareren vraagt om investeringen in apparatuur en mensen. “Je krijgt ook een ander type medewerker”, zegt Harry Bekkers. “De technische kennis die voor veel merkerkenningen nodig is zorgt ervoor dat we gemiddeld een hoger opleidingsniveau zien. Dat maakt ook de branche weer interessant voor jonge mensen.”

Investeringen beperken

  De vraag die dan terecht rijst is hoe je het herstel op deze manier beheersbaar houdt qua investeringen en kosten die voor de baten uitgaan, en ervoor zorgt dat je de genoemde voordelen niet direct tenietdoet. Bekkers hanteert hiervoor 3 uitgangspunten: 1. Volume Essentieel is om meer volume te realiseren op bepaalde merken of type reparaties, dan kun je kennis efficiënt in stand houden en verbeteren. “Een openhartoperatie laat je toch ook liever door de cardioloog doen in een ziekenhuis waar hij er tien per dag doet, in plaats van slechts één”, aldus Harry Bekkers. 2. Apparatuur slim inzetten Apparatuur voor merk X kun je vaak ook gebruiken voor merk Y. “Kijk naar welke eisen worden gesteld per merk en schaf alleen de hoogst gekwalificeerde apparatuur die nodig is aan, dan is het voor meerdere merken inzetbaar.” Zo zorgt gericht investeren in een bepaalde merkerkenning ervoor dat je deze kennis en apparatuur kunt toepassen op andere merken waar je geen merkerkenning voor hebt. 3. Begin met het moeilijkste merk “Als je als monteur het moeilijkste merk beheerst, dan worden de overige merken makkelijker om te repareren. Informatie is dan ook eenvoudiger om te interpreteren. Zo gaan volgende opleidingen voor merkerkenningen sneller en is kennis snel breed inzetbaar,” concludeert Danny Bekkers.  

Subscribe to receive our articles, news and insights

Openclaims