Rasoptimist Fred Collé: “Ik heb geleerd dat de toekomst niet te voorspellen is.”

 

02 september 2020 – WellColl, één van de herstelpartners van Openclaims, is een Limburgs familibedrijf dat in 1953 is gestart is met het herstellen van autoschades. Wij spraken met mede-eigenaar en directeur Fred Collé over de impact van de afgelopen periode, de samenwerking met Openclaims en de verwachtingen voor de toekomst. 

Fred, hoe hebben jullie bij WellColl de afgelopen periode ervaren? 

De afgelopen periode heeft een grote impact gehad op onze werknemers en op ons als bedrijf. Door de berichtgeving over het coronavirus uit andere landen, bijvoorbeeld Italië, had ik snel door dat het virus ook in Nederland een serieuze bedreiging zou gaan worden voor ons personeel en onze business. Op de avond dat in Nederland de lockdown werd afgekondigd ben ik meteen begonnen met het organiseren van, en plannen hoe we als WellColl hier mee om zouden gaan.

Toen ik de volgende dag op mijn kantoor was, vanuit waar ik normaliter uitkijk over een drukke straat, was deze volledig uitgestorven. Dat benadrukte de impact nog maar eens. We keken elkaar als directie enkele minuten aan vol ongeloof. Vervolgens hebben we een plan gemaakt en dit gecommuniceerd met onze werknemers.

De periode daarna is voor ons ook erg intens geweest. Limburg is als provincie hard geraakt door het virus, en veel van onze werknemers zijn in hun directe omgeving getroffen door besmettingen of zelfs sterfgevallen. Met name in het begin was er nog erg veel onduidelijkheid over hoe de toekomst eruit zou zien. Wij zagen de ‘business’ in al onze bedrijfsonderdelen teruglopen en er was nog geen sprake van een NOW-regeling, dit resulteerde wel in een bepaalde angst bij iedereen.

Wij hebben er als directie voor gekozen om verschillende scenario’s uit te werken waarbij we ons voorbereid hebben op het ergste; “Prepare for the worst and hope for the best”. Dat heeft er wel voor gezorgd dat we als bedrijf weer snel ‘aan de gang’ konden met als doel zowel lichamelijk als zakelijk gezond uit deze crisis te komen.

Hoe veel invloed heeft het coronavirus gehad op je persoonlijke werkzaamheden? 

Veel. Doordat veel van onze werknemers in de directe omgeving werden getroffen door het virus heb ik ervoor gekozen iedereen maximaal te ondersteunen en vooral contact te houden met iedereen over het verloop van de situatie.

Mijn vrouw en kinderen zeiden dat ze mij nog nooit zo pessimistisch hadden ervaren, terwijl ik van nature een rasoptimist ben. Gelukkig verlamde de situatie me niet en ben ik aan de slag gegaan met allerlei zaken om ervoor te zorgen dat we als bedrijf de crisis zouden overleven.

Nu we tussentijds de balans opmaken kunnen we concluderen dat we redelijk goed uit de crisis gekomen zijn, dus we mogen als bedrijf zeker niet klagen. Achteraf heeft het geholpen dat we vanaf het begin af aan met het ergste rekening hebben gehouden én daar de hele crisis naar gehandeld hebben. Dus als het dan achteraf meevalt, dan valt het ook gelukkig écht mee.

Hoe kijk je naar de komende maanden? 

Optimistisch! Mede door de samenwerking met jullie. Wij hebben het geluk gehad dat we juist in het begin van de crisis veel schades via jullie hebben kunnen herstellen en dat we samen snel een digitale oplossing voor de tussenpersonen waar we mee samenwerken in de markt hebben kunnen zetten met vindmijnhersteller. Dit heeft ervoor gezorgd dat de klap wat minder hard aan kwam.

Ook voor één van onze andere opdrachtgevers hebben wij veel schades kunnen herstellen en er zitten nog een aantal mooie zaken in de pijplijn waardoor ik verwacht dat wij in de toekomst een meer solide fundament hebben om op door te ondernemen.

Zijn er ook positieve gevolgen te merken? Is er bijvoorbeeld een andere tak van jullie business die nu extra hard groeit? 

Wij hebben tal van andere ondernemingen, bijvoorbeeld WellColl Special Paints. Hiermee verzorgen wij specialistisch spuitwerk voor bijvoorbeeld pretparken. Gelukkig zat ook daar net aan het begin van de coronacrisis een piekmoment in de opdrachten door een grote bestelling van een bekend pretpark in Florida, USA. Echter merken wij nu ook hier dat het wat betreft nieuwe opdrachten terugloopt. Pretparken zijn natuurlijk ook hard getroffen en zijn minder happig op het uitbesteden van nieuwe opdrachten.

Mensen zijn de afgelopen periode vaker in Nederland met vakantie geweest en hebben hiervoor vaker de auto gepakt. Zien jullie dit terug in de schadecijfers van bijvoorbeeld auto- en caravanschades? 

Ja, wij merken zeker dat meer mensen in Nederland op vakantie geweest zijn. Hoewel mensen meer met de auto zijn gegaan is de kans op een (ruit)schade recht evenredig met het aantal kilometers dat mensen rijden. Dat veel mensen dus in Nederland bleven heeft ervoor gezorgd dat wij een terugval in het aantal schades zien. Daarnaast rijden mensen überhaupt minder doordat er meer vanuit huis gewerkt wordt. Samengevat zorgt dit voor een grote terugloop in het aantal schades.

Zijn er nieuwe projecten waar jullie mee aan de slag zijn gegaan de afgelopen periode? 

De afgelopen periode stond voor ons niet direct in het teken van nieuwe projecten. Wij hebben juist de banden geïntensiveerd met al onze bestaande partners en opdrachtgevers. Dat is nog wel een mooie anekdote om te vertellen: Wij hebben aan het begin van de crisis een aantal lunches georganiseerd voor onze opdrachtgevers (bijvoorbeeld autodealers en volmachten). Dit hebben wij op één van onze locaties georganiseerd waar, met inachtneming van de 1.5-metermaatregelen, wij samen met onze partners hebben genoten van een heerlijke lunch die door onze eigen medewerkers was bereid. De boodschap die wij uitgedragen hebben naar onze partners was: “Beste partner, het komt er voor ons nu echt op aan, wij hebben jullie hulp nodig om hier doorheen te komen”. Op zo’n moment merk je pas echt hoe saamhorig en goed je partnerships zijn. Doordat zij actief met ons hebben meegedacht zijn wij een stuk beter uit de crisis gekomen.

Daarnaast ben ik natuurlijk wel bezig met een aantal nieuwe projecten, onder andere door onze schaalgrootte denk ik dat RPA (Robotic Process Automation) veel voor ons kan betekenen. Ik heb hier zelf al een opdracht voor lopen en vind het ook erg leuk om dit nu samen met jullie op te pakken.

Wat hebben jullie als onderneming geleerd van een periode als deze?

Nou, als ik heel eerlijk ben heb ik een les geleerd waar niemand iets aan heeft. In de begintijd van de crisis heb ik getracht alles te voorspellen. Maar, wie had ooit de uitwerking en impact van het coronavirus kúnnen voorspellen? Wie had er kunnen bedenken dat er zelfs verkeersregelaars ingezet zouden moeten worden bij bouwmarkten en milieustraten? Ook de komende maanden zijn haast niet te voorspellen. Komt er bijvoorbeeld nog een tweede lockdown? Komen er nog extra maatregelen of steunfondsen vanuit de overheid? Niemand weet het. Wat ik van deze periode heb geleerd is dat wij als bedrijf zo flexibel en wendbaar mogelijk moeten zijn, zodat wij het beste voorbereid zijn op wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Want de toekomst, die laat zich in coronatijd al helemaal niet voorspellen.

 

Openclaims